fbpx

dinsdag 24 november 2020 15:20

Verschillen in trainingen voor wielerwedstrijden tussen mannen en vrouwen

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
©WAYHOME studio ©WAYHOME studio

Als het om sportprestaties gaat zijn er duidelijk verschillen tussen mannen en vrouwen. Deze verschillen lijken steeds kleiner te worden, dit wordt mede veroorzaakt doordat vrouwensport steeds meer waardering krijgt van het grote publiek. Doordat er langzaam meer geld wordt geïnvesteerd in het vrouwenwielrenen kan er ook professioneler getraind worden. Kunnen vrouwen hetzelfde trainen als mannen om hun prestaties te verbeteren of moeten vrouwen op een hele andere manier trainen?

Het verschil tussen mannen en vrouwen valt deels te verklaren door het verschil in fysiologie. Er wordt echter heel weinig sportwetenschappelijk onderzoek gedaan onder vrouwen, door hormonale schommelingen bij vrouwen is het veel complexer om betrouwbare resultaten te krijgen in een wetenschappelijke studie. Er is daarom nog heel veel onbekend over de factoren die de sportprestaties tussen mannen en vrouwen beïnvloeden.

Verschil tussen mannen en vrouwen in wedstrijden

Wanneer je voor een evenement traint moet de training ook specifiek gericht zijn op dit evenement. De wedstrijden van mannen zijn een stuk langer qua afstand en duur vergeleken met vrouwenwedstrijden. Onderzoek bevestigd ook dat het absolute vermogen dat mannen in wedstrijden produceren hoger is dan dat van vrouwen, dit verschil is deels te verklaren door fysiologische verschillen tussen mannen en vrouwen. De intensiteit waarop vrouwen rijden ligt een heel stuk hoger vergeleken met mannen. Vrouwen rijden langer in hogere hartslagzones dan de mannen, de gemiddelde hartslag van een race is daardoor bij vrouwen ook hoger dan bij mannen.1

Trainingsschema winter Trainingsschema winter

Het is lastig om een duidelijke verklaring voor dit verschil te vinden. Wedstrijden van mannen zijn een stuk langer. Als een koers in de laatste 60km beslist wordt dan betekend dit dat de eerste 80-100km bij vrouwen de koers anders is vergeleken met 140-180km bij mannen. Tactiek en het profiel van de wedstrijd kunnen ook een rol spelen in dit verschil. Er zitten ook nog enorme verschillen in niveau tussen de rensters, dit is misschien wel de belangrijkste reden waardoor de intensiteit in vrouwenwedstrijden hoger ligt.

Vrouwen trainen korter maar intensiever dan mannen

Doordat vrouwen kortere wedstrijden rijden waarbij de intensiteit ook nog eens hoger ligt dan in mannenwedstrijden, zou je verwachten dat vrouwen ook heel anders trainen voor hun wedstrijden dan mannen. Een onderzoek waarbij ongeveer 10.000 trainingen van professionele wielrenners en wielrensters zijn bekeken laat zien dat dit ook het geval is. Gemiddeld zijn de trainingen van mannen langer, rijden ze grotere afstanden, is het werk (kJ) dat ze leveren groter en het absolute vermogen en relatief vermogen (Watt/kg) hoger. De training load uitgedrukt in een TSS-score was vergelijkbaar, echter wanneer deze werd uitgedrukt per km dan was deze hoger voor vrouwen dan voor mannen.2

Net als in de wedstrijden,1 reden vrouwen minder in de lagere trainingszone en meer in de hogere trainingszone vergeleken met mannen.2 Het lijkt erop dat vrouwen het lagere trainingsvolume compenseren door intensiever te trainen. Het blijft echter gissen naar de werkelijke oorzaak dat deze vrouwen intensiever trainen dan mannen.

Veel minder vrouwen fietsen wedstrijden dan mannen

Als we mannen en vrouwen met elkaar vergelijken dan is het ook belangrijk om te kijken naar het aantal mannen en vrouwen dat fietst. Ook hier zullen de verschillen steeds kleiner worden maar op het moment zijn er veel meer mannen die wedstrijden rijden dan vrouwen. Een deel van het prestatieverschil tussen mannen en vrouwen kan daarom ook verklaard worden door het aantal deelnemers. Wanneer er meer deelnemers zijn zal er ook meer competitie tussen de deelnemers zijn waardoor de lat ook hoger gelegd wordt. Als de verschillen in niveau tussen de rensters groot zijn zullen er meer rensters intensieve inspanningen moeten leveren om te kunnen volgen.

Niet alleen bij de volwassenen zijn er meer mannen dan vrouwen die wielrennen, dit verschil is ook terug te zien bij de jongeren. Voor jongens zijn er meer en grotere wedstrijden dan voor meisjes en het aantal meisjes dat aan een wedstrijd deelneemt is vaak ook lager dan in een jongenswedstrijd. Bij veel clubs trainen de meisjes dan ook met de jongens mee. Op jonge leeftijd zijn de verschillen tussen jongens en meisjes klein, maar vanaf de pubertijd worden deze verschillen groter. Als jongens en meiden dan samen trainen is de kans groot dat de jongen een rustige inspanning doet terwijl het meisje een intensievere training doet. Dit kan ertoe leiden dat meisjes als ze ouder worden nog altijd intensief trainen omdat ze dit gewend zijn en ze hiermee resultaten hebben gehaald.

Moeten vrouwen anders trainen dan mannen?

Het is duidelijk dat er een verschil in fysiologie zit tussen mannen en vrouwen, maar onderzoek toont aan dat er geen verschil zit tussen mannen en vrouwen in respons op training. Er lijken geen verschillen te zijn in de relatieve toename van VO2max voor mannen en vrouwen wanneer ze met dezelfde intensiteit, frequentie en duur worden getraind3. Als er geen verschil in de trainingsrespons is tussen mannen en vrouwen, terwijl vrouwen toch intensiever trainen dan mannen, dan is het aannemelijk dat de vrouwen die veel intensiever trainen dan de mannen misschien niet het maximale uit hun trainingen halen.

Ook bij vrouwen gaat het erom dat ze op het juiste moment de juiste prikkels krijgen. Nu steeds meer meisjes en vrouwen gaan wielrennen en de begeleiding ook steeds professioneler wordt zullen de verschillen tussen meiden en vrouwen onderling kleiner worden, zullen ze dichter bij het niveau van de mannen kunnen komen en worden de trainingen misschien ook vergelijkbaarder met die van de mannen.

1. Sanders, D., van Erp, T., & de Koning, J. J. (2019). Intensity and Load Characteristics of Professional Road Cycling: Differences Between Men's and Women's Races. International journal of sports physiology and performance, 14(3), 296–302. https://doi.org/10.1123/ijspp.2018-0190

2. van Erp, T., Sanders, D., & de Koning, J. J. (2019). Training Characteristics of Male and Female Professional Road Cyclists: A 4-Year Retrospective Analysis. International journal of sports physiology and performance, 1–7. Advance online publication. https://doi.org/10.1123/ijspp.2019-0320

3. Lewis, D. A., Kamon, E., & Hodgson, J. L. (1986). Physiological differences between genders. Implications for sports conditioning. Sports medicine (Auckland, N.Z.), 3(5), 357–369. https://doi.org/10.2165/00007256-198603050-00005

Gelezen: 210 keer Laatst aangepast op dinsdag 08 december 2020 18:22
Vind je dit artikel leuk? Deel het dan met je vrienden!